taxadoralogopdf-1-2.png
Skatt i Spanien - Modelo 210 för icke-residenta / no-residente

Deklarera som Icke-Resident - Modelo 210

Deklarera som Icke-Resident - Modelo 210

i Spanien - för bara 34,95 euro

i Spanien - för bara 34,95 euro

Vi gör din spanska deklaration för Icke-Residenta
- bli klar på 5 minuter!

Rabatt vid flera ägare.

- bli klar på 5 minuter!

Rabatt vid flera ägare.

1. Fyll i dina uppgifter

Du fyller i dina uppgifter på vår sida på mindre än 5 minuter.

Har du några frågor så hjälper vid dig via telefon, chat eller e-post.

2. Vi deklarerar åt dig

Vi deklarerar åt dig. Vi beräknar din skatt, säkerställer att uppgifterna är korrekta och skickar deklarationen till spanska skatteverket samt sätter upp autogiro hos din spanska bank.

3. Du är klar och får din deklaration

Du får en kopia på deklarationen från oss och skatten dras från ditt konto via autogiro av spanska skatteverket.

Deklarera som Icke-Resident – Modelo 210

Senast uppdaterat 22/02/2022.

Vad är skatt för Icke-Residenta i Spanien – Modelo 210?

Om du äger en fastighet i Spanien men vistas mindre än 183 dagar om året i Spanien kommer du anses som Icke-Resident i Spanien avseende skatt. Eftersom du äger en fastighet kommer du dock behöva betala fastighetsskatt i Spanien även om du normalt skattar i Sverige.

Som Icke-Resident i Spanien kommer du betala dels en kommunal fastighetsskatt ”IBI” och en statlig fastighetsskatt. Den statliga skatten behöver du deklarera årsvis via en blankett som heter Modelo 210.

På denna sida går vi igenom allt du behöver veta om att deklarera som Icke-Resident i Spanien – Modelo 210.

Vi hjälper dig och ordnar så att skatten betalas medan du kan stanna hemma och ägna dig åt annat.

Fortsätt läsa längre ned och vi går igenom vad det innebär att deklarera som Icke-Resident i Spanien – Modelo 210.

Vi har 5 av 5 stjärnor i omdömnen från våra kunder på Google och Facebook. Klicka gärna på bilden för att läsa vad våra kunder tycker om oss.

Modelo 210 är spanska statens formulär för skatteinbetalning. Den gäller för de personer som inte är residenta i Spanien utan har sin skattehemvist normalt t.ex. i Sverige.

Du kan läsa mer om Modelo 210 på svenska på denna länk.

Om du äger en fastighet i Spanien måste du deklarera för den i Spanien oavsett om du är skatteskriven i Sverige eller Spanien. Det är en typ av statlig fastighetsskatt du betalar. Ofta betalar du också en lokal fastighetsskatt som heter IBI, denna behöver du inte deklarera utan kommunen drar det automatiskt efter att du registrerats som ägare av bostaden. Den advokatbyrå som hjälpt dig med köpet sätter oftast upp autogirot för IBI i samband med att de byter el- och telefonabonnemang.

Ja, absolut! Men frågan är om du vill det och om det är värt besväret. Du behöver sätta dig in i ett krångligt regelverk och bekanta dig noga med den spanska byråkratin. Regelverken förändras ständigt och blanketter samt hemsidor revideras årligen. Din bank kanske strular eller så har fastighetsvärden i din kommun förändrats under året som gör att de råd du fått på nätet eller från din gestor tidigare inte längre gäller.

Vi ser ganska ofta fall där någon har deklarerat själv för flertal år och vi märker att de gjort på ett felaktigt sätt vilket kan leda till höga strafftillägg.

Fördelen med vår tjänst är att du slipper oroa dig ifall du har gjort rätt. Du har också tillgång till support om du har några vidare frågor eller orosmoment. Vi gillar jämförelsen med att ibland är det skönt att gå till en restaurang även om du vet hur man lagar mat. Du behöver inte oroa dig för att hitta ett nytt recept och för disken. Men, om du älskar att laga mat – eller deklarationer – så kan du alltid ägna ett par timmar för att göra en röra.

Vår rekommendation är att

1. Om du har bott i Spanien i flertal år, kan spanska, förstår dig på den spanska byråkratin och har någon form av ekonomisk bakgrund – då kan det löna sig spendera x timmar för att sätta dig in i regelverket och deklarera som Icke-Resident i Spanien själv.

2. Om du kan spanska och har ekonomiskt bakgrund men har precis skaffat din bostad i Spanien är det ofta bäst att få hjälp åtminstone de första åren.

I alla andra fall brukar det oftast inte löna sig att ägna timmar åt att leta information om regelverk, ta del av gammal information på hemsidor och riskera göra fel avdrag. Du riskerar strafftillägg och har inte en aning om vad man ska göra när man får ett rekommenderat brev på spanska från skattemyndigheten vilket kan bli dyrt.

Ett hemvistintyg begär du från det svenska skatteverket på denna länk. Det är ett intyg som skatteverket utfärdar för att intyga att du har din skattehemvist i Sverige. Detta innebär att du är skatteskyldig i Spanien enbart som “icke-resident” och betalar bara skatt på de tillgångar och inkomster du får från Spanien.

Du behöver inte ha ett hemvistintyg när du deklarerar som icke-resident men det kan begäras av skatteverket speciellt om du hyr ut din bostad.

Normalt behöver du inte skicka in ett hemvistintyg . Det kan hända att skatteverket kräver detta men det är ovanligt. Då måste du ansöka om ett på svenska skatteverkets hemsida som visar att du är skattskyldig i Sverige. Du skickar då in hemvistintyget till oss och vi skickar vidare detta till spanska skatteverket.

Nej, du behöver normalt inte skicka in dina kvitton.

Du får inte heller göra några avdrag på skatten om du inte hyr ut din bostad.

Om du hyr ut din bostad kan du få göra avdrag om du bor inom ESS. Modelo 210 är en preliminärdeklaration där du anger de inkomster du haft och de kostnader du anser att du har rätt att dra av. Om skatteverket gör annan tolkning eller begär kvitton kommer de att höra av sig och då är det viktigt att du har kvitton som är godkända.

Om ett företag som du äger är ägare av bostaden i Spanien kommer företaget behöva ta upp en fiktiv hyresinkomst till beskattning i Spanien. Denna fiktiva inkomst avser din teoretiska möjlighet att utnyttja bostaden i Spanien i privat bruk.

Ni måste då uppskatta en marknadshyra och kvartalsvis deklarera den fiktiva intäkten till skatteverket. På grund av detta lönar det sig sällan att äga en bostad via företag i Spanien.

Om ni driver ett direkt fastighetsbolag i Spanien finns speciella regelverk. 

Ni behöver då inte deklarera den vanliga “schablonskatten för icke-residenta”.

Läs mer på denna sida om att deklarera uthyrningsintäkter eller ta kontakt med oss info@taxadora.com.

Ring oss på: +34 611 629 317

eller

Skicka e-post till: info@taxadora.com

Vi pratar svenska och svarar på svenska på e-post.

Det är ganska vanligt att ha Eurokonton i svenska banker då de spanska bankerna är ofta ganska dyra med många små kostnader som dyker upp samtidigt som deras service är rätt tyvärr rätt dålig många gånger för icke-residentas behov. 

Ett svenskt eurokonto fungerar utmärkt för el-, vatten- och andra räkningar samt kommunalskatt MEN det går inte sätta upp autogiro för statliga skatter från svenskt eurokonto. 

Om ni saknar spanskt konto så kan betalning av skatten göras via överföring och ni kan ange det svenska IBAN numret i vårt formulär. Det går inte sätta upp automatisk betalning av skatt från det svenska kontot utan ni behöver aktivt göra en överföring enligt våra instruktioner som vi skickar till er tillsammans med deklarationen.

Det finns planerar från skatteverket att tillåta EU-konton för autogiron framöver men det är inte fastställt när det kommer att ske (kan vara allt från 2023, 2024, eller 2030).

Du måste deklarera senast sista december året efter taxeringsåret. Detta gäller om du INTE hyr ut din bostad. Om du hyr ut din bostad ska du deklarera kvartalsvis innevarande år. Skatten dras 31 december året efter att du deklarerat. Dvs. om du är skattskyldig år 2021, kommer du deklarera 2022 och din skatt dras från ditt konto runt 31 december 2022.

Vi har automatiserat processen med spanska skatten för att det ska vara så enkelt som möjligt för dig. 

Du fyller i dina uppgifter på vår sida och vi deklarerar åt dig samt sätter upp autogiro hos din spanska bank. 

Du får en en kopia på deklarationen från oss och skatteverket drar din skatt automatiskt.


Har du inte spanskt konto så finns det andra sätt att betala skatten. Ta kontakt med oss så hjälper vi er.

 
Skatten är oftast 0,209-0,38 % av ditt taxeringsvärde om du inte hyr ut. Om du hyr ut ska du deklarera de hyresinkomster du har och dra av dina kostnader för uthyrning prorata under året. Den del av året du inte hyr ut ska du också betala schablonskatt för.
Om du till exempel äger en fastighet som är värt 150 000 euro, är din skatt sannolikt mellan 313,5 euro och 570 euro om du inte hyr ut.

Vi är spanska skatterådgivare, utbildade ekonomer eller jurister med flerårig erfarenhet av internationell beskattning. Vårt fokus är på skatt men hjälper kunder med en mängd relaterade frågor. Vi har också kontakt med t.ex. arkitekter och andra leverantörer i Spanien när våra kunder behöver extra hjälp.
Vi har tecknat avtal med spanska skatteverket samt är del av en organisation för spanska skatterådgivare.

Läs gärna mer om oss här.

Ja, alla uppgifter du skickar till oss är krypterade med samma säkerhet som banker använder sig av. Vi har inte tillgång till ditt bankkonto utan använder enbart ditt kontonummer för att ange det till spanska skatteverket så att de kan dra din skatt. Vi drar aldrig några pengar från ditt konto.

 
Nej, vi har inte tillgång till ditt konto utan enbart det spanska skatteverket genom det autogiro vi sätter upp. Du betalar vårt arvode enklast med ett bankkort.

Ditt Valor Catastral motsvarar ditt spanska taxeringsvärde för fastigheten. Du hittar den enklast genom att titta på faktura för din IBI-skatt (den lokala fastighetsskatten). Det är Valor Catastral Total som vi behöver. Den kan också kallas för Valor Catastral / Base Imponible i din IBI-räkning. Om du har ett nybyggt hus kan det ske att Valor Catastral ännu inte tilldelats, då är värdet ofta hälften av köpeskillingen i escrituran (exl. moms), kontakta oss för mer information.

Klicka här för att läsa mer om IBI och valor catastral.

Kontakta oss så utreder vi varför, ibland kan det vara för att din bank har registrerat ditt konto med passnummer istället för NIE som gör att skatteverket inte accepterar en autogirodragning. Ibland kan det vara för att banken stavat fel på NIE numret. Ta kontakt med oss om du är osäker så ordnar vi det.
Det som är viktigt att kontohavaren är den samma som personen som personen som deklarerar. Om ni är ett par, se till att kontot står i bådas namn eller att ni har varsitt konto att betala skatten med för att autogiro ska fungera.

Ni också möjligheten att göra betalningen till vårt klientmedelskonto och vi utför betalningen direkt. Detta kan vara ett alternativ om ni är sent ute eller bara en ägare är kontohavare hos banken.

Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter genom att klicka här.

Ja, du ska deklarera i båda länderna, i Spanien deklarerar du enbart din spanska bostad om du är skriven i Sverige i övrigt. Om du har hyresintäkter ska du deklarera dessa både i Sverige och Spanien och göra avdrag enligt respektive länders skattesystem. Du kan därefter yrka tillbaka den spanska skatten i vissa fall enligt dubbelbeskattningsavtal så att du inte behöver skatta dubbelt.

Har du aldrig deklarerat fast du borde ha gjort det så rekommenderar vi att deklarera retroaktivt fem år tillbaka i tiden vilket är perioden som spanska skatteverket oftast går tillbaka för att kräva på obetalda skatter.

Du kan komma att få betala straffskatt för de år du missat men som tur är finns det rabatter för detta om du själva väljer att deklarera de år du missat. Kontakt oss gärna för vidare information.

Det finns historier på nätet och bland vänner om folk som aldrig brytt sig om att deklarera och det har inte hänt något. Detta är dock felaktigt och väldigt riskabelt då spanska skatteverket har tillgång till båda spanska fastighetsregister samt svenska skatteuppgifter genom gemensamt skatteregister i EU. Det kan därmed bli dyrt och bli påkommen samtidigt som du blir helt enkelt en skattesmitare och bryter mot lagen.

Tänk också på att det finns “rabatter” på böterna ifall du självmant väljer att deklarera tidigare år då du missat.

Ja, ni behöver båda deklarera var för sig, vi hjälper er med detta och ni får ett bättre pris när ni anger fler ägare i formuläret på sidan.


Ja! Det måste du. Du kommer behöva betala en typ av förmånsskatt för att du äger en bostad du har tillgång till. Se det som en statlig fastighetsskatt.

 

Ja, du ska deklarera både i Sverige och i Spanien för den inkomst. Du gör avdrag efter respektive lands regler och därefter kan kräva tillbaka den spanska skatten enligt dubbelbeskattningsavtalet.

Klicka här för att komma till vår sida avseende deklarera uthyrning i Spanien.

 

Vi har deklarerat semesterboenden i

Läs vad våra kunder berättar genom att klicka här.

Vi har 5 av 5 stjärnor i kundomdömnen både på Facebook och Google från våra kunder. Klicka gärna på bilden för att läsa vad våra kunder tycker.

Våra kunder berättar

Jag hade inte möjlighet att ta mig till Palma och behövde få hjälp med min deklaration. Spanienskatt.se löste det på nolltid! Äntligen har jag hittat en smidig on-line tjänst som inte kräver att jag är på plats.

Helena, Product Manager

Göteborg

Jag har en bostad i Fuengirola och tyckte det verkade smidigt kunna deklarera via Spanienskatt.se. Jag fyllde i uppgifterna och fick min deklaration utan att behöva betala omkring det dubbla och ta mig till en advokatbyrå

Stefan

Göteborg
Privata deklarationer är inte min starka sida, allergisk (jobbar själv på en redovisningsbyrå och gör andras deklarationer 😊), men ert system gör det väldigt enkelt. Enklare än vad jag trodde!
Speciellt med det stöd jag fick från dig, tack!

Natasha, kontorschef på redovisningsbyrå & Leif, egenföretagare

Marbella
Först tänkte jag “Kan själv!”, när det var dags att deklarera första gången för min bostad på Teneriffa. Efter att ha försökt att samla in tips och information på nätet insåg jag att detta inte var något som jag ville lägga tid på att göra själv.
 
Det fanns en brittisk hemsida på nätet som hade fått goda rekommendationer och jag skickade in mina uppgifter till dem men efter en dryg timme hörde de av sig och de ville inte göra min deklaration eftersom det var något strul i det spanska skatteverkets system men jag fick ingen bra förklaring angående strulet.
 
Då hittade jag Spanienskatt.se som åtog sig mitt ärende och besökte skattekontoret. Det visade sig att mina adressuppgifter hos skatteverket var ofullständiga. Spanienskatt.se hjälpte mig med att reda ut allt. För min del var det enkelt och jag fick riktigt bra service.

Jörgen Andersson

Malmö.

Vi är två par som äger en semesterlägenhet på Mallorca och vi har precis deklarerat vår inkomstskatt – hemifrån Sverige – med hjälp av spanienskatt.se. Hela processen gick otroligt snabbt och smidigt. Jag kan verkligen rekommendera spanienskatt.se!

Ulrika Bengtsdotter Lind

Vaxholm
Jag kan verkligen rekommendera Spanienskatt.se när du skall deklarera din egendom i Spanien.
 

Lättillgängligt både via Web och Mail. Busenkelt och billigt också. Så tack ännu en gång Vilho för din hjälp

Jörgen “Jorge”

Fuengirola

Snabb och enkel tjänst på svenska för din spanska deklaration.

Mycket nöjd med servicen från Vilho på Spanienskatt.

Christer Bergström

Gävle

Jag fick hjälp av spanienskatt.se med deklarationen av vår lägenhet i Alicante. Jag fick ett snabbt och professionellt bemötande, och deklarationen blev klar i tid.

David Wallgren

Stockholm

Supersnabb och smidig service! Det var första gången vi skulle deklarera för vår lägenhet i Valencia och kom så klart på det i senaste laget. Vi kontaktade spanienskatt.se och innan vi hann att blinka så var deklarationen inbetald och klar, allt på en och samma dag! Jag kan varmt rekommendera detta företag!

Tusen tack för din hjälp Vilho!
 

Marie och Torgny

Gotland

Hade glömt bort den årliga deklarationen precis innan nyår men Spanienskatt hjälpte oss med stor kreativitet och serviceanda! 

Martin, friridsförädlar

Åkersberga

Vi uppskattar verkligen att ha anlitat spanienskatt.se för vår första deklaration av den spanska fastighetsskatten. Som nya bostadsägare på Mallorca har vi fått snabbt, effektivt och professionellt stöd av Spanienskatt via nätet. En smidig väg genom den spanska byråkratin!

Anders och Lena

Mariestad
“Smidig kommunikation, pålitlig och så skönt att slippa allt för en liten peng! Stort tack!”
 

Tove

Stockholm

Jag är mer än nöjd och tycker ni har ypperlig service och snabb och smidigt hantering av ärendet. Jag är en ny kund som kommit för att stanna!

Hälsningar,

Sabina Zällh

Stockholm

 

Det här var ju ett väldigt lätt och smidigt sätt att deklarera på och hälften av kostnaden som vår advokat tog för 2018 års deklaration.

Annika Sikander

Danderyd
    ibi
    Ett betalningskvitto från nätbanken på betalning av kommunala IBI-skatten. IBI-behöver inte deklareras och på kvittot framgår ditt taxeringsvärde för det mesta.

    Hur hittar jag min Valor Catastral?

    Du hittar oftast din “Valor Catastral” i ditt kommunala skattekvitto “IBI”. Du kan antingen hitta det i ditt kvitto på papper som vissa kommuner skickar till dig med post. Om du inte har fått det med posten kan du ofta få ett bankkvitto på betalningen av IBI som kan se ut som bilden ovan. Det är inte alltid du kan hitta värdet där, men det kan innehålla referenskoder som vi kan använda för att få värdet från rådet. Du kan skicka ett foto till kvittot så hjälper vi dig att hitta det. Det finns andra sätt att få det också så hör av dig om du är osäker och vi hjälper dig gärna.

    Behöver du hjälp med andra spanska skatter?

    Skatt för Icke-Residenta
    - Modelo 210

    Hitta oss